Morele
Nie wiem, co mają w sobie, ale dzisiaj Dzień Moreli. Dla mnie owoc jak każdy. Nie uwielbiam jakoś specjalnie. Ale poczytałam i wiem, że witamin i wartości odżywczych mają sporo. Może to dobry czas, by włączyć je do diety.
Wynalazłam w Internecie ciekawy przepis na konfiturę. Może też spróbujesz.
https://viva.pl/styl-zycia/dzis-dzien-moreli-oto-doskonaly-przepis-na-zimowa-konfiture-130678-r1/
Dzisiaj schrupię suszone.
Morela !
OdpowiedzUsuńNajbardziej kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia i kompotem z suszu, którego ważnym składnikiem jest właśnie suszona morela.
I tak ze wszystkich moreli najbardziej lubię ... KABANOSY :) :) :) !!!
Temat samej moreli ( przez Beatkę wywołany ) nawet mnie zainteresował.
Sięgam zatem do niezmierzonych źródeł wiedzy, jakimi są internetowe wyszukiwarki i to , co w nich znaleźć można.
Otóż czytam, że :
„Po raz pierwszy zaczęto ją ( morelę ) uprawiać w Chinach przed ponad 4000 laty.
Morela znajduje się w rejestrze roślin uprawnych Unii Europejskiej.
W Polsce największe uprawy są w rejonie tarnobrzeskim.
Polska leży na północnej granicy zasięgu upraw.
Czynnikiem hamującym jest wrażliwość pączków kwiatowych na mróz w czasie zimy i na przedwiośniu.
Z tego względu jej uprawa nie ma u nas większego znaczenia i występuje głównie w uprawach amatorskich w najcieplejszych rejonach kraju.
W 2014 r. głównymi ośrodkami uprawy moreli były: Turcja, Iran, Uzbekistan, Algieria, Włochy, Armenia.
• Barwa morelowa jest trzecim kolorem na fladze ormiańskiej.
• To bardzo ceniony owoc w Armenii, jego łacińska nazwa pochodzi właśnie od nazwy tego kraju.
W 2010 roku na Konkursie Piosenki Eurowizji, reprezentantka Armenii, Eva Rivas wykonała utwór "Apricot stone" (Pestka moreli).”
Warto posłuchać :
https://www.youtube.com/watch?v=A60atIirQAw