Miś
Słynne lody Miś w Gdańsku zmieniły lokalizację i teraz znajdują się przy Podwalu Staromiejskim. Mało tego, że miejsce ładne, to i lodziarnia stała się kawiarnią, bardzo zresztą przytulną. Obsługa fachowa, radzi sobie z nadmiarem turystów wyśmienicie. Smaki bardzo dobre. Siedząc na zewnątrz, można przysłuchiwać się rozmowom przechodniów, jak choćby takim między babcią a wnuczką o zakupie trumnienek.
To kiedy na lody?
Dobre lody nie są złe 😊 😊😊 😊
OdpowiedzUsuńJestem ( a wnuczęta mają zapewne to właśnie po mnie ) istnym … LODOŻERCĄ.
Lody na patyku, lody wyciskane, lody gałkowane, świderki, …
Z ciekawostek n/ t lodów wynalazłem w internetowej przestrzeni :
„Lody cieszą się popularnością w każdym zakątku świata. Uwielbiają je wszyscy, począwszy od maluszków po dorosłych. Pasjonaci lodów jedzą je na okragło przez cały rok, niezależnie od pory roku i pogody. Jedzą je z wafelków, jako deser lodowy w pucharku czy jako dodatek do ciast.
Z ciekawostek gastronomicznych - pierwszy wafelek do lodów został stworzony w 1860 roku przez Włocha Marchiony’ego. Wcześniej lody serwowano w szklanych naczyniach lub w woskowanym papierze. Dzięki chrupiącemu i słodkiemu wafelkowi mamy wielką przyjemność jedzenia loda w sposób prosty i wygodny.
Obecnie desery lodowe podaje się w przeróżnych kształtach pucharkach lodowych, specjalnie stworzonych na potrzebny restauracji czy punktów gastronomicznych serwujących lody. Lody można podawać na dwa sposoby - tradycyjnie lub nowocześnie. Tradycyjne podanie lodów polega na podaniu deseru lodowego w szklanych pucharku. Nowocześniejsze formy podania lodów wymagają odpowiedniego naczynia, w którym można tworzyć artystyczne fantazje lodowe. Restauracje dbają o wizerunek kompletując serwis naczyń z własnym logo.
Ale wybór naczynia to nie wszystko. W tym wszystkim najważniejsze są same lody. Bardzo ważny jest wybór odpowiednich lodów do odpowiedniego deseru. Inaczej spojrzymy na lody do gorącego ciasta a inaczej do zmrożonego deseru w pucharku. Nasza firma poleca wszystkim punktom serwującym desery lodowe odpowiednie rodzaje lodów Alaska. Nasze koncentraty lodów w proszku posiadają opisy dotyczące konsystencji i struktury danego produktu.”
Z dzieciństwa mego pamiętam LODY ESKIMO
( ja pamiętam nazwę ESKIMOS, ale być może jako dziecko, kojarzące przyjemny chłód z Eskimosami, prawidłową nazwę tylko przekręcałem )
Lodziarnia do dnia dzisiejszego istnieje i mieści się we Wrzeszczu na Wyspiańskiego w suterynie budynku.
Wygląd lodziarni oraz smak lodów pozostał taki sam ( a minęło ponad 60 lat ).
Osobiście uwielbiam lody, tzw. „domówki”.
Kompozycja znanych lodów ( np. LODY GRYCAN o różnych smakach ), połączona z kawałkami owoców, a w opcji dla dorosłych z dodatkiem odrobiny ( niekoniecznie odrobiny ) ajerkoniaku.
„Domówki” podawane oczywiście w lodowych, szklanych pucharkach, do których obowiązkowym dodatkiem są małe łyżeczki do lodów i wafelkowe rurki.
Lodowa degustacja sprawia wszystkim jej uczestnikom niesamowitą radość, a podniebieniom daje okazję do delektowania się niepowtarzalnym smakiem i zapachem. 😊 😊
I na takie lody serdecznie ( przy najbliższej okazji ) ZAPRASZAM 😊 😊