Rozgrzewająco

 Od rana w radio słyszę, że Dzień Pikantnych Potraw dzisiaj. Święto idealnie wpasowało się w pogodę, na Mazowszu w nocy było - 17, u nas po południu też już odczuwalny chłodek, choć kurtka nadal rozpięta.

W związku z tym, że nie lubię pikantnych smaków, poprzestałam na rozgrzaniu się zimową herbatką. A co do potraw, to owszem, wywiązałam się z zadania i na obiad przygotowałam zupę warzywną na zielono. W przypływie sił witalnych po południu zabrałam się za ciasto - sernik kawowy. Wyszło idealne! Tylko jak to u mnie - z obowiązkowym zakalcem na spodzie. Dobrze, że wiem, jak powinno smakować kruche, mogę sobie wyobrazić pyszną całość. Dla chętnych, służę przepisem :)



Ciepłej nocy! 

Komentarze

  1. No fakt !

    Ostatnio trochę ... przymroziło, zatem pikantne jedzenie całkiem dobre, bo rozgrzewające.

    Lubię wszystko, co ... pikantne ( o tym, że to nie tylko jedzenie takowym może być, to za chwilkę napiszę ), bo urozmaica codzienność swą ostrością smaku, swym widokiem, niejednoznacznością, ... !

    Dzięki synowi miałem okazję i sposobność nie tylko zwiedzać kraje Dalekiego Wschodu, sporej części Azji, ale także zasmakować w potrawach, które uważane były przez tubylców za ... przysmaki.

    Meksyk, Tajlandia, Indie, Malediwy czy Chiny to kraje, w których używa się ogromnych ilości pikantnych przypraw.

    Nie tylko dlatego, że wspomagają smak, ale i dlatego, że są bardzo zdrowe.
    Mają dobroczynny wpływ na cały organizm.
    Zabijają bakterie, zapobiegają infekcjom czy chronią przed chorobami serca.

    Kilka "mądrości" z internetu :

    Nie wszyscy mogą jednak mogą pozwolić sobie na pikantną ucztę.
    W niektórych przypadkach może to nam poważnie zaszkodzić.

    Mimo wszystko, podczas wakacjach w tropikach nie powinniśmy rezygnować z potraw doprawionych papryczkami chili, imbirem, pieprzem syczuańskim czy galangalem.

    Te przyprawy są wyjątkowo ostre, czasem aż zapierają dech w piersiach, ale dzięki temu omijają nas problemy żołądkowe.

    Ostre dodatki zabijają bowiem wiele szkodliwych bakterii, które dostają się do naszych żołądków wraz z pożywieniem.

    W chłodnej Europie ta właściwość ostrych przypraw nie jest tak ważna, a jednak i my powinniśmy jadać mocno doprawione dania.

    Najzdrowszą przyprawą używaną w polskiej kuchni jest czosnek.

    Choć ma nieprzyjemny zapach, to jego właściwości prozdrowotne są nie do przecenienia.

    Zawiera on naturalny antybiotyk - allicynę, która ma działanie przeciwbakteryjne.

    Ponadto czosnek zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz minerały: magnez, potas, żelazo i fosfor.

    Może więc być z powodzeniem stosowany w leczeniu bólu gardła, kataru i infekcji górnych dróg oddechowych.

    Rozrzedza krew i redukuje ciśnienie krwi – „otwiera” naczynia krwionośne, dlatego może być stosowany przez osoby mające problemy z krążeniem.

    Obniża też poziom cholesterolu i „rozpuszcza” białka przyspieszające powstawanie miażdżycy.

    To tyle z internetu.

    Co do innego znaczenia słowa "PIKANTNY", to przecież można tu myśleć o :

    - pikantnym żarciku

    - pikantnym szczególiku z życia ... ( np. "TAJEMNICE ALKOWY" )

    - pikantnej historii

    - pikantnym ...

    XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

    Beatko !

    Co do Twego serniczka !

    Uwielbiam ... zakalce !!!

    Szkoda, że nie dodałaś ( np. zamiast rodzynek ) posiekanych w kosteczkę małych papryczek chili :)

    Można także wierzchnią warstwę wypieku przyozdobić białym i czarnym ( grubo mielonym ) pieprzem, którego pikantny, ostry smak fantastycznie wpasowałby się w Dzień Pikantnych Potraw.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty